Om parttime werk aantrekkelijker te maken heeft Laborijn sinds maart 2021 de (pilot) regeling ‘Premie parttime werk’. Door het verruimen van de regels om te kunnen bijverdienen houden inwoners die parttime werken en een Participatiewet-uitkering ontvangen, meer inkomsten over. Eén van die inwoners is Nicolette (58). Ze vertelt over haar situatie.

Nicolette: “Mijn verleden kende goede en slechte tijden. Tussen mijn 20e en 50e heb ik regelmatig last gehad van depressieve periodes en ben ik vier keer opgenomen geweest in een psychiatrische kliniek. ‘Tussendoor’ heb ik de kunstacademie voltooid, banen en baantjes gehad, relaties gestart en afgesloten en heb ik twee kinderen gekregen. Vooral mijn wisselingen in stemming maakten dat ik ‘het opgaf’ en later toch weer kon opkrabbelen. Het lukt me nu alweer een jaar of zes om goed bij mezelf te blijven en mijn eigen tempo aan te houden.”

“Het voelt toch anders als je betaald wordt voor wat je doet”

“Op dit moment werk ik parttime op een locatie voor dagbesteding met winkel in Doetinchem. Daar ben ik ruim vier jaar geleden als vrijwilliger begonnen met het geven van schilderworkshops aan deelnemers. Vanaf 1 januari van dit jaar heb ik een parttime contract van 11,5 uur en vul dit aan met vrijwilligersuren tot een kleine drie dagen per week. Dat bevalt goed, omdat het een vertrouwde plek is en het voelt toch anders als je betaald wordt voor wat je doet; je doet nog meer mee in de maatschappij. Ik werk nu als begeleider op de groep en probeer de creatieve insteek vast te houden. Ik heb veel vrijheid en daar hou ik wel van. Daarnaast heb ik een eigen atelier en ben ik graag bezig met pr. Ook volg ik een korte opleiding tot ervaringsdeskundige in de ggz, betaald door Op IJver van het Achterhoeks talentenfonds(externe link).

“De premie is een beloning voor je werk, dat is leuk”

“Het parttime werken binnen de uitkering ervaar ik als prettig. Eigenlijk merk je er financieel in eerste instantie niet zo veel van, want je maandinkomen blijft voorlopig hetzelfde. Echter door de premie die twee keer per jaar wordt uitgekeerd heb je wel het idee dat je een beloning ontvangt voor je werk. Dat is leuk. Overigens staat bij mij altijd het mezelf goed voelen voorop, het geld volgt later.”

“Het lijkt me mooi om nog eens creatief begeleider te zijn bij een organisatie zoals Laborijn”

“Ik kijk nooit zo ver vooruit, plannen is niet mijn sterkste kant. Wat mij wel mooi lijkt is om nog eens creatief begeleider te zijn bij een instelling voor geestelijke gezondheidszorg of een organisatie zoals Laborijn. In een groepje schilderen of je creatief uiten maakt je blijer en sterker en brengt je zin terug in je leven. Zo kun je weer een stapje zetten. Ik vind het fijn met mensen ‘zoals ik’ te zijn, je herkent elkaar en je leert van elkaar. Ik doe me gelukkig niet meer anders voor dan ik ben, vroeger schaamde ik me voor mijn depressies, die tijd is voorbij. “

Meer informatie over de premie

Tot maart 2023 blijven de regels om te kunnen bijverdienen verruimd. Als u een bijstandsuitkering ontvangt, ouder bent dan 27 jaar en parttime werkt, houdt u hier extra inkomsten aan over. Van deze inkomsten mag u 50% houden, maximaal € 200 per maand.

Klik hier voor meer informatie

Laborijn zet zich ervoor in dat inwoners naar vermogen mee kunnen doen in onze samenleving. De filosofie van Laborijn is: iedereen telt mee, iedereen doet ertoe en voor iedereen moet er een plek zijn. Niet alleen uitstroom uit de Participatiewet staat daarbij centraal, ook het faciliteren van de ontwikkeling van inwoners en het bieden van bestaanszekerheid. Stappen naar zorg, participatie, vrijwilligerswerk en parttime werk ziet Laborijn ook als resultaat.