Jongeren

Wij bieden ondersteuning en ontwikkeling richting werk of studie aan jongeren die een Participatiewet-uitkering ontvangen.

Het jongerenteam van Laborijn

Het jongerenteam van Laborijn helpt jou met de mogelijkheden richting school of werk. Kun jij hulp gebruiken bij deze keuzes? Samen met jou gaan we op zoek naar een plek die goed bij jou past. Woon jij in de gemeente Doetinchem of Aalten? Dan kun je met al je vragen over opleidingen, werk en inkomen terecht bij ons. Samen met jou gaan we aan de slag! 

Vragen waar wij je graag verder mee helpen, kunnen zijn: 

 • Hoe kan ik terug naar school?
 • Hoe vind ik een opleiding die bij mij past? 
 • Is de opleiding die ik ga of wil gaan volgen haalbaar?
 • Welke toelatingseisen heeft een opleiding?
 • Heb ik recht op studiefinanciering?
 • Waar kan ik leren en werken tegelijk?
 • Hoe kom ik aan werk? 
 • Ik heb niet genoeg geld om voor mezelf te zorgen, hoe kan ik een bijstandsuitkering aanvragen?

Heb jij een andere vraag? Twijfel niet om deze te stellen, neem gerust contact met ons op! Stuur een e-mail naar jongerenteam@laborijn.nl of bel 0314 – 654 654.

Hulp bij het vinden van een opleiding

Ben je van school gegaan zonder diploma? Of heb je een verkeerde opleidingskeuze gemaakt? Dan kunnen we samen met jou kijken naar een (andere) opleiding die het beste bij je past.

Heb jij een andere vraag? Twijfel niet om deze te stellen, neem gerust contact met ons op! Stuur een e-mail naar jongerenteam@laborijn.nl of bel 0314 – 654 654. 

Hulp bij het vinden van werk

Lukt het niet om naar school te gaan en wil je aan het werk? Dan zoeken wij graag met jou mee naar een fijne werkplek. Samen met onze collega’s kennen wij veel bedrijven die mogelijk bij jou kunnen passen. 

Heb jij een andere vraag? Twijfel niet om deze te stellen, neem gerust contact met ons op! Stuur een e-mail naar jongerenteam@laborijn.nl of bel 0314 – 654 654. 

Ik wil een uitkering aanvragen

Heb je niet genoeg geld om voor jezelf te zorgen? Dan kom je misschien in aanmerking voor een bijstandsuitkering. Je kunt bij ons een bijstandsuitkering aanvragen. Dit doe je op de pagina Bijstandsuitkering aanvragen. Onder het kopje 27- staat een stappenplan.

Let op: Als je als jongere (tussen de 18 en 27 jaar) aanspraak kunt maken op studiefinanciering, heb je geen recht op een bijstandsuitkering. Er wordt namelijk verwacht dat je de mogelijkheid om naar school te gaan zoveel mogelijk gebruikt.  

Als je geen gebruik kunt maken van studiefinanciering dan kun je wel een bijstandsuitkering aanvragen. Een inkomensconsulent beoordeelt dan of je hier recht op hebt. 

Trainingen

Bij ons kun je verschillende trainingen volgen. Onze trainingen helpen je onder andere op weg (terug) naar werk. Deelname aan een training gaat altijd in overleg met je consulent. De groepen bestaan uit een klein aantal deelnemers. Tijdens de trainingen is er veel persoonlijke aandacht, kijken we wat passend is voor jou en werken we met een persoonlijk leerdoel. 

De trainingen die wij aanbieden zijn: 

 • •           Taaltraining
 • •           Mentale weerbaarheidstraining in combinatie met sport (meerdere locaties)
 • •           Sollicitatietraining
 • •           Leerlijn Horeca
 • •           Leerlijn Logistiek
 • •           Leerlijn Productie 

Daarnaast hebben wij ook een aanbod in diverse workshops. 

Ben jij nieuwsgierig en/of heb je vragen over een training? Neem dan contact op met ons. Stuur een e-mail naar jongerenteam@laborijn.nl of bel 0314 – 654 654. 

Startkwalificatie

Heb je een startkwalificatie? Je hebt een startkwalificatie als je minimaal een havodiploma, vwo-diploma of een mbo-diploma op niveau 2 hebt. Met een vmbo-diploma heb je nog geen startkwalificatie. Het is belangrijk dat (als dat lukt) je een startkwalificatie behaalt.

Studiefinanciering

Als je staat ingeschreven als student (mbo, hbo of universiteit), dan kun je geld krijgen voor je opleiding. Dit noemen we studiefinanciering. Je kunt studiefinanciering aanvragen bij DUO.

Ben je alleenstaande ouder? Dan kun je misschien extra geld krijgen. Dit noemen we de toeslag verzorging kind. Kijk op Alleenstaande ouder - DUO.

Studietoeslag

Als je studeert maar door een structurele ziekte of beperking niet kunt werken naast je voltijd studie, kun je misschien studietoeslag krijgen. Dit is een extra bedrag voor studenten met een ziekte of beperking. Deze toeslag kun je op ieder moment tijdens je studie aanvragen. Je kunt als inwoner van de gemeente Doetinchem of Aalten studietoeslag aanvragen op de pagina Studietoeslag.

Samenwerkingen

Wij werken samen met organisaties uit de regio om het gewenste doel of resultaat te behalen voor jou als inwoner van de gemeente Doetinchem of Aalten. 

LerenWerkt

Buurtplein

ZegAchterhoek

Jongerencentrum

VSO-PRO scholen

Het jongerenteam van Laborijn heeft nauw contact met de VSO-PRO scholen in de regio van de gemeenten Doetinchem en Aalten. Door een nauwe samenwerking proberen wij ervoor te zorgen dat je een prettige en soepele overgang hebt van school naar werk. Samen kijken wij wat je nodig hebt op je nieuwe (werk)plek.

Heeft u gevonden wat u zocht?