Samen werkt: Workmate Company

Laborijn werkt nauw samen met veel partijen in het sociaal domein. Met Workmate Company loopt de samenwerking heel plezierig. Zij bieden ambulante hulpverlening, arbeidsmatige dagbesteding, leerwerktrajecten en begeleid wonen. Willem Jansen is coördinator dagbesteding en vertelt over de activiteiten van Workmate Company en de samenwerking met Laborijn.

Willem: “We verlenen zorg op ons eigentijdse manier. Een cliënt komt hier, vaak via de gemeente, binnen en dan kijken we hoe we op de beste manier vorm kunnen geven aan de zorgvraag. Op onze locatie hier in Doetinchem vind je een groot creatief centrum voor deelnemers die graag creatief bezig zijn, zoals met schilderen. Daarnaast bieden we mogelijkheden om je te ontwikkelen binnen een houtwerkplaats en een meubelmakerij. De meubelmakerij waar we mee samenwerken is RHJ Design. Hal-23 is de techniek werkplaats waar onder ander hout en metaalwerkzaamheden worden gedaan. Door deze samenwerkingen bieden we een uitgebreid aanbod van arbeidsmatige dagbesteding en ontwikkeling.”

Laagdrempelig werken aan doelen

“We begeleiden mensen die uitvallen op school of in de maatschappij. Zij kunnen hier laagdrempelig werken aan hun doelen. We vinden het belangrijk dat iedereen z’n potentie kan zien en die ook kan benutten. Want iedereen heeft potentie, maar die moet je wel gaan ontdekken. Soms ben je die even kwijt. Waar ben ik nou goed in, waar word ik blij van, waar mag ik zijn wie ik ben met alles wat ik meeneem en mag ik mezelf ontwikkelen? Wij zijn een ontwikkelbedrijf waarin er voor iedereen ontwikkeling mogelijk is. Als je je graag wilt ontwikkelen dan ligt die ruimte er en mag je stappen zetten. Het gaat echt om tot je recht komen, wat kunnen we je bieden zodat je aan je doelen kunt werken? Zodat je uiteindelijk een stapje verder kunt zetten. En een stapje verder is vaak toch wel weer deel van de maatschappij uitmaken. Maar we hebben ook mensen uit de Wet langdurige zorg. Zij zitten hier op hun plek en blijven meestal voor langere tijd.”

Hetzelfde gedachtegoed

Willem: “De samenwerking met Laborijn zit ‘m momenteel vooral in trajecten. We hebben inwoners vanuit Laborijn die bij ons komen voor een traject en andersom. Als iemand bij ons uitgeleerd is of behoefte heeft aan een nieuwe omgeving dan biedt onze samenwerking met Laborijn deze nieuwe omgeving. Ook voor re-integratietrajecten en werkervaringsplekken vinden we de samenwerking. Hier kunnen mensen meedraaien, om weer in een werkritme te komen, voor het aanleren van arbeidsvaardigheden en werknemersvaardigheden.”
Luuk Peters, directeur van Workmate Company, vult aan: “Workmate Company en Laborijn zitten op 1 lijn, we hebben hetzelfde gedachtegoed en dezelfde visie. De pilot Simpel Switchen is een goed voorbeeld van onze samenwerking. We komen elkaar in meer projecten tegen en zijn samen bezig om de lijn die we voor ogen hebben, verder uit te werken.”

Willem Jansen, coördinator dagbesteding bij Workmate Company