Nour wil graag tolk worden

Nour verliet op haar 18e haar thuisland Syrië. Op haar 21e kwam ze naar Nederland. Inmiddels woont ze hier, samen met haar gezin, 7 jaar. Ze vertelt over haar leven en de hulp van Laborijn.

“We zijn in 2016 naar Nederland gekomen. Eerst zaten we een paar dagen in een AZC (asielzoekerscentrum) in Budel. Toen gingen we naar Terneuzen, waar we 1 maand zijn gebleven. Dat AZC ging dicht en toen zijn we naar Groenlo gekomen. Na 2 maanden kregen we een huis in Bredevoort, in de gemeente Aalten.”

Taalniveau B1

“We zijn meteen met school begonnen en we hadden een taalmaatje. Figulus Welzijn hielp ons hierbij. Toen werd ik zwanger van mijn derde kindje en ben ik gestopt met school. Een paar maanden na de geboorte ben ik weer naar school gegaan en heb ik mijn inburgering afgerond. Het taalniveau dat ik had is A2. Ik wilde ook graag taalniveau B1 en ben daarom weer naar school gegaan in Doetinchem. Dat heb ik 1 jaar gedaan maar toen kwam corona en werd ik ook weer zwanger. Ik heb toen 2 examens gedaan voor B1, eentje heb ik gehaald, de andere moet ik nog halen. Dat wil ik ook graag nog doen. Ik heb nu 4 kinderen en wil graag goed Nederlands spreken en begrijpen. Tijdens een gesprek op school wil ik wel weten waar het over gaat. Dat vind ik ook heel belangrijk voor mijn kinderen en gaat nu heel goed.”

Meedoenpact

“Ik heb een tijdje bij het Meedoenpact gezeten. Via Trudi, zij is vrijwilliger bij het Meedoenpact en ik kende haar van het AZC. Bij een snuffelmarkt van het Meedoenpact kwam ik haar weer tegen en toen vroeg ze me om mee te denken en te helpen met vertalen en dat soort dingen. Nu ben ik daar inmiddels mee gestopt omdat ik niet altijd aan kan sluiten. Maar als ik iets kan doen, mogen ze me vragen. Want ik vind het wel leuk om te helpen.“

Vrijwilligerswerk

“Laborijn heeft me geholpen bij het vinden van vrijwilligerswerk. Ik ben begonnen in de ouderenzorg maar dat paste niet bij mij. Ik vond dat heel zielig en moeilijk en nam de verhalen mee naar huis. Dat was niet goed voor mij. Toen heb ik met Mikki (re-integratieconsulent Laborijn) gesproken en aangegeven dat ik graag tolkwerk wilde doen. Sinds juni 2023 ben ik bij Figulus Welzijn begonnen met tolken. Ik zit daar elke donderdag en sluit dan aan bij afspraken om te vertalen. Dat vind ik heel leuk, ik ben blij dat ik mensen kan helpen. Ik wil ook gaan bespreken of ik misschien in de toekomst een training of opleiding kan doen zodat ik een betaalde baan kan krijgen als tolk. Nu doe ik ervaring op. Dat is heel fijn, want ik wil ook graag leren en wat doen.”

Doorzetten

“Mikki heeft mij en mijn man geholpen met werk. Altijd als ik haar wat vraag, helpt ze me. Ik vertrouw Laborijn. Ik wil ook graag geholpen worden en niet thuiszitten. Maar het is best moeilijk, alles is nieuw als je in een ander land komt. De taal, de cultuur..je moet wel willen leren. Niemand gaat dat voor je doen. Je moet doorzetten vind ik. Voor mij was het ook niet makkelijk maar ik doe mijn best. We zijn blij en dankbaar om in Nederland te zijn.”