Lokaal nieuw inburgeringstraject voor ‘oudkomers’ in Doetinchem en Aalten
Mensen met een migratie-achtergrond die tussen 2013 en 2022 als nieuwkomers in Nederland zijn komen wonen, moesten door de toenmalige wetgeving zelf hun inburgering regelen. Er zijn signalen dat dit niet altijd voor iedereen even succesvol is gebeurd, waardoor deze groep inwoners meer dan gemiddeld een beroep doet op ondersteuning van de gemeente en andere organisaties. De gemeenten Doetinchem en Aalten hebben Laborijn gevraagd om deze zogenoemde ‘oudkomers’ hulp te bieden waarmee hun zelfredzaamheid, taalontwikkeling en deelname aan de Nederlandse samenleving worden versterkt.
Doetinchem: begeleiding om tot een passend traject te komen
In de gemeente Doetinchem bestaat de doelgroep uit 361 inwoners. Zij worden binnenkort uitgenodigd voor een voorlichtingsbijeenkomst waar er getoetst wordt welke inwoners baat hebben bij een nieuw inburgertraject. Naar verwachting worden 80 inwoners geselecteerd. Zij krijgen 3 maanden begeleiding van een regisseur inburgering om in kaart te brengen welk traject zij nodig hebben. Vervolgens volgen de inwoners intensieve taaltrajecten en groepstrainingen. Ook biedt een (cultuur)jobcoach intensieve persoonlijke ondersteuning en training om stappen te maken richting de arbeidsmarkt. Daarnaast is er ruimte voor maatwerkoplossingen, zoals hulpmiddelen en aanvullende trainingen, om integratie en arbeidskansen te bevorderen.
Aalten: tweede fase van lokaal her-inburgerstraject
In februari is Laborijn voor de gemeente Aalten al gestart met de eerste fase van het lokale inburgeringstraject. Tussen februari en augustus 2024 is de doelgroep ‘oudkomers’ in kaart gebracht via brede intakes, taalbeoordelingen en analyses van drijfveren, arbeidsmogelijkheden en medische beperkingen. De doelgroep bestaat uit 58 personen.
Uit de eerste fase van het onderzoek blijkt dat deze oudkomers een grote mate van onzekerheid en angst ervaren, zowel financieel als sociaal. Daarnaast beheersen veel inwoners een lager taalniveau dan dat ze zouden kunnen beheersen. Een deel van hen start de komende tijd met intensieve taaltrajecten, jobcoaching en maatwerkbegeleiding richting de arbeidsmarkt. Voor een ander deel van de oudkomers is een intensief traject nodig dat begint met voorlichting over rechten en plichten en het doorbreken van negatieve beeldvorming over de overheid en inburgertrajecten.
Kans om volwaardig deel te nemen aan de maatschappij
Door het alsnog aanbieden van de juiste begeleiding en een inburgeraanbod kunnen deze inwoners volwaardig deelnemen aan de maatschappij. Hun kansen op de arbeidsmarkt worden aanzienlijk vergroot. Na het doorlopen van dit lokale inburgeringstraject hebben deze inwoners hetzelfde niveau, en daarmee dezelfde kansen, als inwoners die onder de nieuwe Wet inburgering worden begeleid.