Bjorn Buunk liep een beetje vast op werkgebied en kreeg via Labowijzer* inzicht in zijn competenties en mogelijkheden. Hij vertelt over zijn ervaringen op het gebied van opleidingen, werk en met Labowijzer.

Bjorn: “Ik heb een aantal opleidingen gedaan, sommige afgerond en sommige niet. Ik ben ooit begonnen met dierverzorging, ik wilde vroeger graag iets met dieren doen. Dat werd ‘m uiteindelijk niet. Toen zag ik toevallig een keer flyer van de MBO-opleiding Sociaal-cultureel werker op het Graafschap College. Dat paste beter bij mij. Ik had al wat ervaring met jeugdwerk, ik organiseerde bijvoorbeeld feestjes in Zelhem om jeugd van de straat te houden. Die opleiding heb ik na 4 jaar afgerond. Ik wilde daar toen HBO achteraan doen, SPH (Sociaal Pedagogische Hulpverlening) op de HAN in Nijmegen. Dit paste ook bij mij,  praktijkopdrachten gingen prima en de meeste toetsen haalde ik met gemak. Helaas bleek de verslaglegging mij niet te liggen. Ik kreeg het niet op papier zoals ik het in mijn hoofd had. En wanneer dat wel lukte was het blijkbaar niet wat er verwacht werd. Hierdoor liep ik te veel studiepunten mis en heb ik vervroegd de stekker eruit moeten trekken. Erg jammer maar het was niet anders.

In die tijd, nu bijna 10 jaar geleden, was er een stuk minder sociaal cultureel werk beschikbaar. Door bezuinigingen en de vraag naar een HBO-opleiding, die ik dus niet had, kon ik daar geen werk in vinden. Of alleen werk voor halve dagen of een paar uur hier, een paar uur daar.”

Uitzendwerk

“Ik ben toen zo’n 2 jaar uitzendwerk gaan doen, wat me ook geen zekerheid voor langere tijd gaf. Daarom ben ik toch weer met een opleiding gestart. Ik werkte al een tijdje in de houtbewerking en ben toen de opleiding Machinale houtbewerking van 2 jaar gaan doen.. Maar na totaal 3 jaar dat werk te hebben gedaan, bleek dit het toch ook niet te zijn voor mij. Dat had ook wel met de cultuur binnen het bedrijf te maken. Er was heel veel druk en de mensen waren vrij stug. Daar ben ik denk ik te zacht voor, ik zat daar mee. En dit werk bleek ook niet mijn passie, ik deed het toch vooral voor de loonstrook.”

Zelf op onderzoek uit 

“Ik heb op een gegeven moment besloten om een tussenjaar te nemen om me te richten op het zoeken van passend werk. Het zat me toch hoog, ik had depressieve klachten omdat het elke keer maar niet lukte om een baan te houden. Of ik vond het niet meer leuk of het bedrijf wilde niet met me verder. Ik voelde me vaak ook best wel inwisselbaar. Ik wilde uitzoeken of dat aan mij lag. Ik heb namelijk een lichte vorm van ADHD en PDD-NOS. Via de huisarts kwam ik bij een coach terecht. Ik vond het fijn dat er een keer iemand met me meekeek om dingen vanuit een ander perspectief te bekijken. Later heb ik ook nog andere begeleiding gehad voor het vinden van werk. Vorig jaar heb ik nog weer opleiding geprobeerd waarvan ik dacht dat het bij me zou passen, een hoveniersopleiding. Dat bleek na een tijdje toch niet zo te zijn.”

Ik ben dus eigenlijk al jaren hard op zoek naar iets wat echt bij mij past en wat me dan ook stabiliteit geeft, want daar ben ik wel echt naar op zoek. Ik hoop een baan te vinden die me voldoende uitdaging biedt maar ook een stabiel inkomen. “

Labowijzer

De testen die ik gedaan heb bij Labowijzer zijn een persoonlijkheidstest, interessetest en een soort capaciteitentest. Ik heb het als fijn en nuttig ervaren, ik kreeg het gevoel dat er echt grondig gekeken werd en ik voelde me gehoord. Ik heb wat meer inzicht gekregen in waar mijn krachten liggen. Zo kwam er bijvoorbeeld uit dat ik creatief en sociaal ben. Mooi om eens zwart op wit te zien wat er in je zit. Zelf weet je vaak wel waar je kracht ligt maar om dat dan ook, bijvoorbeeld tijdens een sollicitatiegesprek, uit te kunnen leggen, dat vind ik wel lastig. Dit kan daar bij helpen, richting een werkgever is zo’n vertaling ook fijn.”

Hoop

“Laborijn helpt me nu verder om werk te vinden dat passend is voor mij. Ik hoop snel weer aan het werk te kunnen, thuiszitten vind ik maar niets. Het liefst hoop ik natuurlijk op mijn droombaan maar tot die tijd in ieder geval werk om goed rond te kunnen komen. 
Ik zou graag een plek willen vinden, een sociale omgeving of juist solistisch, waar ik kan uitblinken en waar mijn kwaliteiten naar voren komen. En niet waar ik gekneed moet worden tot iets wat ik niet ben. Werk waar je passie voor hebt, met fijne collega’s, waar je met plezier naartoe gaat en waar je gewaardeerd wordt, dat zou helemaal top zijn.”

*Labowijzer is het diagnostisch centrum van Laborijn. Hier krijgen inwoners, aan de hand van onderzoeksvragen en met behulp van diverse instrumenten, meer inzicht in de mogelijkheden en competenties die passen bij hun wensen. Klik hier voor meer informatie over Labowijzer