Willem Semmelink (56 jaar) was jarenlang afhankelijk van een bijstandsuitkering. Nu is hij aan het werk via de cao Aan de slag*. In november 2022 tekende hij zijn contract. Hij vertelt over zijn weg terug naar werk.

Willem: “Ik heb een opleiding binnen de metaal gedaan en daar jaren in gewerkt. Totdat ik op een gegeven moment heupklachten kreeg en thuis kwam te zitten. Ik moest 2 heupprotheses en het heeft zo’n 3 jaar geduurd voordat ik weer volledig op de been was.”

“Mijn kansen op werk waren klein, daar werd ik best moedeloos van”

“Ik solliciteerde regelmatig maar werd vaak afgewezen. Mijn kansen op werk waren klein, daar werd ik best moedeloos van op een gegeven moment. Het was economisch een lastige tijd, de uitzendbureaus vonden me als vijftiger te oud en ik kan natuurlijk geen zwaar werk meer doen in verband met mijn heupen. Zo ben ik uit het hele arbeidsproces geraakt en kwam daardoor dus in de bijstand.”

“Ik heb langzaam mijn uren opgebouwd”

“Op een gegeven moment stelde Nicoline (van Mourik, re-integratieconsulent Laborijn) een traject voor, met trainingen en werk. Eerst heb ik de training Maatschappelijk Meedoen gevolgd, waarin aandacht werd besteed aan onder andere solliciteren en het maken van een cv. Daarna ben ik begonnen met een werkervaringsplaats bij Laborijn voor een aantal uur per week. Daar hebben we gekeken wat ik wel en niet aankon. En heb ik langzaam mijn uren opgebouwd. Er zat geen druk achter, dat vond ik heel prettig. En dat resulteerde na een tijdje in een contract bij Laborijn met een detachering bij BlueView**, bij Laborijn in het pand. Het is natuurlijk maar een papiertje maar voor mij wel een heel ding. Het is heel lang geleden dat ik een werkcontract heb gehad.”

“Dit is echt een verademing”

“Het contract is nu voor 20 uur. Dit omdat ik ook nog voor mijn vader zorg. Hij is ziek en kan niet alles meer zelfstandig. De ochtenden werk ik en ’s middags ben ik mantelzorger. Heel fijn dat daar ook rekening mee gehouden wordt.
Natuurlijk was het wel even wennen in het begin, bijvoorbeeld het weer vroeg op moeten staan. Maar ik heb het erg naar mijn zin. Ik heb leuke collega’s, de begeleiding is fijn en het werk is afwisselend. Dit is echt een verademing. Je werkt, draait weer mee in de maatschappij. En ik ben niet meer afhankelijk van een bijstandsuitkering. Dat is een heel prettig gevoel.”

* De cao ‘Aan de slag’ cao geldt onder andere voor mensen met een arbeidsbeperking die in het doelgroepenregister banenafspraak zijn opgenomen. Doelstelling van de cao is om mensen die niet zelfstandig het wettelijk minimumloon kunnen verdienen te begeleiden naar regulier werk. De cao wordt om die reden een doorstroom-cao genoemd. De huidige cao heeft een looptijd van 2,5 jaar, van 1 juli 2021 t/m 31 december 2023.

** BlueView(externe link) is een commercieel productiebedrijf met een sociale insteek. Zo worden er op 6 locaties in Nederland halffabricaten en eindproducten geassembleerd door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Op de locatie in Doetinchem werken Wsw-medewerkers en medewerkers met een indicatie Nieuw Beschut. Ook biedt BlueView ruimte voor werkervaringsplekken, proefplaatsingen en dienstverbanden voor Participatiewet-kandidaten met een doelgroep-indicatie.