Anne-Marie Weber (Accountmanager Laborijn), Deven Huning (Business Development bij BlueView) en betrokken jobcoaches vertellen over de samenwerking met BlueView en de verhuizing naar een nieuwe locatie. 

Anne-Marie: “Tijdens de corona-pandemie moesten veel Wsw-medewerkers van Laborijn hun werkplek bij hun detachering verlaten omdat er door de 1,5 meter-regel minder werkplekken bij werkgevers beschikbaar waren. Hierdoor was Laborijn, naast de bestaande detacheringen, op zoek naar een nieuwe laagdrempelige groepsdetachering voor haar Wsw-medewerkers. 

Samen met 2 collega’s raakte ik in gesprek met diverse ondernemers, waaronder Camiel Hunink (eigenaar) en toenmalig Business Development & Sales manager Leonard Schulte van BlueView. BlueView is een commercieel productiebedrijf dat op diverse locaties in Nederland halffabricaten en eindproducten produceert en assembleert met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”

Pilot en groepsdetachering

“De gesprekken tussen BlueView en Laborijn resulteerden in een pilotfase van een half jaar waarin beide organisaties elkaar beter leerden kennen. Zo startte BlueView begin 2022 met het werk uitbesteden naar Laborijn, waarna beide partijen op 1 juli dat jaar zijn gaan samenwerken middels een groepsdetachering van maar liefst 40 fte wsw medewerkers. BlueView huurde hiervoor een productieruimte en een magazijn van Laborijn. 

Inmiddels zijn we bijna 2 jaar verder en is de groep Wsw-medewerkers uitgebreid met diverse detacheringen vanuit cao Aan de Slag, een detacheringsconstructie van medewerkers met een doelgroep- of Beschut Werken-indicatie en medewerkers uit onze doelgroep die inmiddels een dienstverband bij BlueView hebben. 

Bij aanvang van zo’n samenwerking is het natuurlijk altijd even afwachten hoe zo’n samenwerking uitpakt. Maar al snel bleek dat wij snel konden schakelen met BlueView, medewerkers het naar hun zin hebben, de sfeer goed is en de werkpakketten van BlueView goed aansluiten bij de mogelijkheden en wensen van de medewerkers. 

Daarnaast zien wij dat BlueView door hun ervaring elders in het land veel begrip voor onze doelgroep heeft. Dat werkt prettig voor beide partijen, maar vooral voor de medewerkers zelf. 

Wij zien dat leidinggevenden op de productievloer (Deven Huning, Isha van Gurp en Martin Huning) het leuk vinden om met de doelgroep te werken en daardoor met veel enthousiasme hun werk doen. Dat zie je terug bij de groep”.

Passend werkpakket

Deven Huning: “BlueView biedt montage en assemblage werkpakketten aan. Daarnaast kiezen wij ervoor om hoogwaardig inpakwerk te doen. Dit sluit aan bij onze doelgroep omdat ontwikkeling weer lonkt voor de medewerker. Wij kunnen mensen nieuwe vaardigheden leren en leren om slim te werken. Onze ambitie is dan ook om meer unieke producten te assembleren.

We hebben een fijne aftrap met Laborijn gehad. Visies kwamen al gauw overeen en we hebben een goede basis kunnen maken waar de samenwerking nu op floreert. 

BlueView is een platte organisatie en we ervaren het als zeer prettig dat de jobcoaches en accountmanager aansluiten op onze structuur. Hierdoor zijn de lijntjes kort en kunnen wij maatwerk leveren voor elke medewerker”.

Nieuwe locatie

Op 2 april jongstleden is BlueView in verband met de aanstaande nieuwbouw van Laborijn, verhuisd naar een eigen locatie aan de Transportweg in Doetinchem.

Anne-Marie: “Doordat een andere detachering van ons verhuisde naar Didam, wisten wij vroegtijdig dat dit pand beschikbaar kwam en hebben wij de toenmalige huurders en BlueView aan elkaar kunnen koppelen. Hierdoor konden zelfs enkele medewerkers die bij hun vorige werkgever niet meeverhuisden naar Didam, weer op hun voormalige werkplek werken.  Het is daarom belangrijk en prettig om als Laborijn zo intensief bij werkgevers in de regio betrokken te zijn, zodat wij tijdig op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en mooie werkplekken voor onze doelgroep kunnen creëren en behouden”. 

Deven: “Veranderingen zijn altijd spannend. We hebben daarom intensief gesproken met de medewerkers om zoveel mogelijk zorgen weg te nemen. Ook hebben wij medewerkers in een vroeg stadium al de nieuwe locatie laten zien en is jobcoach Rob te Molder met de medewerkers meegefietst om samen de nieuwe fietsroute te fietsen, zodat deze vooraf al bekend was.”

Jobcoach Jolanda Bax: “Het was mooi om te zien hoe BlueView de medewerkers steeds geïnformeerd heeft over de verhuizing en rekening heeft gehouden met eventuele spanningen bij de medewerkers. Daarnaast vond de verhuizing bijvoorbeeld plaats in twee fases. Zo verhuisde in de ene week de eerste groep medewerkers en een week later de andere groep medewerkers naar de nieuwe locatie. Dit alles om de overlast voor de medewerkers zo klein mogelijk te houden en de productie door te kunnen laten draaien”.

Deven: “Doordat we in twee fases verhuisden konden wij ook direct een testpilot draaien. De feedback van de eerste week hebben wij daardoor snel kunnen oppakken. Zo hebben wij bijvoorbeeld wat aanpassingen gedaan aan de demping van het geluid. Stap voor stap hebben we daarna nog meer feedback verwerkt. Het is wel even wennen dat wij geen gebruik meer kunnen maken van het bedrijfsrestaurant bij Laborijn, maar wij zijn blij dat wij wel weer een goede lunch van Laborijn op de nieuwe locatie kunnen gaan aanbieden. En zo hebben wij voor meer slimme/goede dingen meegekeken bij Laborijn en nu zelf op de nieuwe locatie geïmplementeerd”. 

Intensief betrokken

Anne-Marie: “Doordat BlueView de eerste 1,5 jaar op locatie van Laborijn gevestigd was en onze jobcoaches Rob en Jolanda intensief betrokken waren, kon Laborijn in het verleden snel schakelen met BlueView. Op de nieuwe locatie is dat ongewijzigd, doordat de nieuwe locatie van BlueView zich in de nabije omgeving van Laborijn bevindt en Rob zelfs op locatie van BlueView werkzaam is. 

Rob: “Ik ben meeverhuisd naar de nieuwe locatie, om de stap naar de nieuwe werkplek voor onze medewerkers zo klein mogelijk te maken. Ik vind het prettig om op deze wijze betrokken te kunnen blijven bij onze medewerkers en zij vinden het prettig dat ik op hun locatie werk, zodat er bij vragen of bijzonderheden altijd een aanspreekpunt van Laborijn aanwezig is. Wij blijven hierdoor dus op de nieuwe locatie intensief samenwerken met BlueView. BlueView geeft ons- en onze medewerkers de ruimte en we vullen elkaar goed aan. Zo kunnen wij snel schakelen en zorgen wij bijvoorbeeld gezamenlijk voor een zachte landing van de nieuwe medewerkers, waardoor wij de eerste spanningen bij het starten op een nieuwe werkplek al snel kunnen wegnemen. Dat werkt prettig. Zowel voor de medewerker als voor ons. Ik ervaar de samenwerking daarom ook zeer positief”. 

Jolanda: ‘’Het is mooi om te zien hoe medewerkers op hun plek zitten, ook op de nieuwe locatie. De werkzaamheden zijn passend, er werken begripvolle leidinggevenden en de sfeer is gewoonweg goed. Zo kan er op eigen tempo gewerkt worden, is er ruimte voor gezelligheid en leuke bedrijfsfeestjes”. 

Toekomst

Anne-Marie: “BlueView en Laborijn hopen deze succesvolle samenwerking de komende jaren voort te zetten en te kunnen uitbreiden, zodat we nog meer kandidaten kunnen voorzien van een mooie, passende werkplek. Hierdoor zijn beide partijen onlangs overeengekomen dat de Wsw-groepsdetachering met 10 fte zal worden uitgebreid en zal BlueView steeds meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt in dienst nemen. Goede communicatie, duidelijke, eenvoudige afspraken, goed overleg en betrokkenheid van alle partijen is hierbij de sleutel tot succes”.

Deven: “We kijken als BlueView ook met veel vertrouwen de toekomst in. Er is een fijne samenwerking tussen de verschillende afdelingen van Laborijn en BlueView. En het fijne aan de samenwerking met Laborijn is ook dat zij door de ogen van een ondernemer meedenken”.