Iedereen op de voor haar of hem best passende plek laten meedoen. Dat is kort gezegd het doel van de pilot ‘Simpel Switchen’.

De gemeente Aalten doet ervaring op met het Simpel Switchen, ofwel ‘meedoen op de best passende plek’. Samen met Estinea brengt Laborijn, sinds april dit jaar, van een aantal inwoners, individueel, een mogelijk arbeidspotentieel (opnieuw) in beeld. Hiervoor zijn inwoners geselecteerd met een WSW-indicatie die bij Laborijn werkzaam zijn, inwoners met een lopende indicatie arbeidsmatige dagbesteding en enkele inwoners die daarvoor in aanmerking zouden komen.

“Ze vindt het fijn om onder de mensen te zijn”

Een van die inwoners is Robina Harmsen. Henrique Grijsen, participatiecoach bij Estinea vertelt over haar: “Robina is een jonge, spontane en open vrouw. Ze woont nog bij haar ouders, samen met haar broers en zussen. Ze vindt het fijn om onder de mensen te zijn en activiteiten samen met anderen te ondernemen. Zoals sporten en ergens koffie drinken. 

Vanuit school is ze gaan werken bij een zorgboerderij. Vanuit daar wilde ze graag de volgende stap zetten en kwam ze bij borstelfabriek Luva (participatieproject van Estinea) terecht. Ze voelde zich daar al vrij snel op haar gemak en vindt arbeidsmatig werk leuk om te doen. Ook werkt ze graag met collega's samen. Daarom is besloten om haar te laten deelnemen aan Simpel Switchen en werkt ze nu bij Laborijn.”

“Het werk bevalt me supergoed”

Sinds juni doet Robina productiewerkzaamheden in het Werkleercentrum van Laborijn in Aalten. Ze vertelt er zelf over:

“Op 1 juni was mijn eerste ‘werkdag’ bij Laborijn, Lisa (Bruggink, jobcoach Laborijn) heeft ons eerst alles laten zien. Ik vond het best spannend.

Ik werk samen het andere mensen, maar doe ook wel dingen alleen. Wat ik al heb gedaan is: schroefjes afwegen, dozen dicht maken, glazen inpakken en nog veel meer dingen die daar te doen zijn en ik heb mogen proberen.

Voor nu werk ik er nog van 9.00 uur tot ongeveer 15.30 uur, want dan komt de bus van Estinea mij weer ophalen om naar huis te brengen. Het werk bevalt me supergoed!”

Robina Harmsen aan het werk bij Laborijn

Binnenkort vertelt een bedrijf uit de regio over hun betrokkenheid bij de pilot Simpel Switchen van gemeente Aalten.