Sinds februari 2023 werken 19 Oekraïense vluchtelingen bij S.D.O. Werkt. David Shushanian en Kateryna Logvinchuk zijn er daar 2 van. Zij vertellen over hun ervaringen in Nederland, bij S.D.O. Werkt en met Laborijn.

Leven en werken in Nederland                                 

David: “Ik ben nu bijna een jaar in Nederland, samen met mijn vader en moeder. Het gaat goed in Nederland. Ik ben tevreden over de leefomstandigheden. Het eten is hier ook lekker! Het werken in Nederland bevalt goed. Ik heb een fijn werkschema en een goed salaris.”

Kateryna: “Ik ben samen met mijn moeder, partner en dochter naar Nederland gekomen in november 2022. Mijn partner en ik zijn beiden aan het werk, mijn moeder past op onze dochter. De eerste indruk van Nederland is zeer positief. Ik merk veel gastvrijheid en behulpzaamheid bij de mensen om mij heen. We voelden ons hier al redelijk snel op onze plek, door de manier waarop de mensen ons hebben ontvangen. Het voelt wel overweldigend om vanaf nul weer te beginnen in een nieuw land. De Nederlandse overheid zet zich sterk in voor ons. Ik heb veel ondersteuning ervaren tijdens de verschillende stadia in mijn zoektocht naar werk. Het is niet altijd een heel snel proces, maar iedereen die erbij betrokken was heeft erg zijn best voor ons gedaan.”

Werken bij S.D.O. Werkt

David: “Samen met mijn moeder werk ik nu bij S.D.O. Werkt. Het werken gaat goed. De werkzaamheden zijn snel eigen te maken. Er heerst een leuke werksfeer en ik heb het naar mijn zin met collega’s. Ik vind SDO Werkt een goede werkgever. Er wordt goed voor de werknemers gezorgd! In de pauze kunnen we bijvoorbeeld gratis fruit pakken en als we vragen hebben dan worden ze altijd beantwoord, de werkgever is zeer vriendelijk.”

Kateryna: “Het werken bij S.D.O. Werkt vind ik een goede ervaring en een mooie kans. Ik geloof dat dit een mooi begin kan zijn voor verdere professionele ontwikkeling en een bijdrage levert aan mijn ervaring. Het is mooi om te zien dat S.D.O. Werkt als een van hun principes heeft, dat zij gaan voor diversiteit onder haar medewerkers en dat er ruimte is voor verschillende mensen. Er heerst een vriendelijke en prettige werksfeer. Ook de leidinggevenden zijn betrokken en hebben een gelijkwaardige benadering naar de medewerkers toe.” 

Wensen voor de toekomst

David: “Ik wens voor de toekomst een goed betaalde baan te vinden voor de lange termijn want ik zal zeer waarschijnlijk in Nederland blijven.”

Kateryna: “Zelf heb ik een achtergrond in Letterkunde als docent Engels. Gezien Europa aan de voorgrond staat van educatieve verbeteringen en ontwikkelingen, wil ik mijn professionele vaardigheden in Nederland graag ontwikkelen.”   

Hulp van Laborijn

Kateryna: “Ik vind het heel fijn om te merken dat er een organisatie als Laborijn bestaat. In Gaanderen ben ik heel goed geholpen door Ayla (jobcoach) en Alina (tolk). Ze hebben mij ondersteuning geboden op alle gebieden waar ik hulp nodig had. Ook hebben we er samen voor gezorgd dat mijn diploma’s zijn gewaardeerd en mijn lesbevoegdheid is geautoriseerd. Dit maakt mijn kansen en mogelijkheden binnen het onderwijs in Nederland een stuk groter.”  

David: “De mensen van Laborijn zijn zeer vriendelijk en ze zijn geweldig! Zeer goede mensen, ze vinden heel snel een baan en er wordt voor ons gezorgd.”

S.D.O. Werkt

S.D.O. Werkt is een assemblagepartner voor diverse partijen die geen eigen productie hebben of willen of modulebouw uitbesteden. Er werken vooral mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Oprichters Dick Brons en Adrie Flipsen hebben de overtuiging dat veel meer mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt van toegevoegde waarde kunnen zijn. Ze vertellen over hun ervaringen met de Oekraïense medewerkers.  

Positieve invloed

Dick: “We zijn continu op zoek naar mensen die bij ons bedrijf passen. We hebben Laborijn benaderd met de vraag of er Oekraïense vluchtelingen beschikbaar waren. Zodoende hebben we vanaf begin februari een groep van 19 Oekraïense vluchtelingen bij ons aan het werk. Zij assembleren, controleren, testen en verpakken voor ons producten.”
Adrie: “Omdat wij werken met allerlei soorten medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt, waren we eerst wel wat huiverig hoe dat de groepsdynamiek zou gaan beïnvloeden. Nu ze alweer een tijdje bij ons werken kunnen we alleen maar heel positief zijn over de mensen en ook over de invloed op de rest van de collega’s. Omdat het een vrij grote groep is, trekken ze ook met elkaar op en houden ze gezamenlijk alle pauzes. Het is heel prettig met ze werken. Ze zijn erg vriendelijk en beleefd en willen heel graag werken. Het arbeidsethos ligt op een heel hoog niveau.”

Bezig met lobbyen

Dick: “Omdat ze voor ons een tijdelijk gebrek aan medewerkers opvullen, gaan ze straks ook weer bij ons weg. Voor ons voelt dat nu al een beetje vervelend omdat je toch in die korte tijd al een goede band met ze hebt opgebouwd. We zijn dan ook bezig om in de regio bij collega-ondernemers te lobbyen zodat we de mensen van werk naar werk kunnen helpen. Het zou heel mooi zijn als deze mensen op deze manier weer naar een andere baan kunnen doorstromen, dat verdienen ze zeker. Ze willen zich heel graag inzetten en dus werken in plaats van leefgeld ontvangen.”