Laborijn en Figulus Welzijn hebben een ‘participatiepact’ gesloten. Het doel van dit pact is om inwoners van gemeente Aalten die niet direct perspectief hebben op betaald werk te helpen. Een van die inwoners is Marion.

Marion (57) heeft al 23 jaar de ziekte van Lyme. Werken gaat daardoor niet meer. Laborijn nam een tijdje geleden contact op met Figulus Welzijn om Marion te helpen.

Marleen, sociaal werker en welzijnscoach bij Figulus Welzijn vertelt: “We zijn in gesprek gegaan om te kijken welke hulpvraag er was. Zo wilde Marion graag uitbreiding van haar huishoudelijke hulp. Dat hebben we nu samen geregeld.”
Marion: “En ik heb aangegeven dat ik hulp nodig had met mijn tuin. Die lag behoorlijk vol met oude spullen en zelf kon ik dat niet opruimen. Vrijwilligers van Stichting Present hebben mij toen geholpen. Ze hebben alles opgeruimd en netjes gemaakt.

“Onze inloop is een laagdrempelige manier om mensen te ontmoeten”

Marleen: “We vinden het vanuit Figulus Welzijn ook heel belangrijk dat je onder de mensen komt en een netwerk hebt. We hebben Marion nu aan iemand gekoppeld die ook naar onze inloop komt. Onze inloop is een hele laagdrempelige manier om mensen te ontmoeten. We hebben verschillende activiteiten zoals samen lunchen. Vaak ontstaan er mooie verbindingen. En vanuit daar kijken we weer verder. Bijvoorbeeld of iemand vrijwilligerswerk zou willen doen. Dit kan natuurlijk niet voor iedereen, zoals voor Marion door haar ziekte. Dan gaan we op zoek naar een andere daginvulling zoals een creatieve, sportieve of culturele activiteit. Dat is ook de reden waarom het participatiepact is opgezet, we kijken naar de
mogelijkheden voor de inwoner om weer mee te doen in de samenleving. We kijken altijd naar wat iemand wél kan. En we nemen ook echt de tijd voor mensen.”
Marion: “Ik heb nog best veel contacten. Ik ga 2 keer per week naar mijn ouders toe, mijn kinderen wonen ook in de buurt en ik heb een paar goede vriendinnen. Maar de meeste mensen in mijn omgeving werken dus dan is het vaak wat lastiger om af te spreken. Ook pas ik regelmatig op mijn kleinkinderen, daar geniet ik echt van. Ik ben ook al een keer naar de inloop geweest en dat was leuk. Ik ben van plan om vaker te gaan!”
Marleen: “Het is goed om dingen te blijven doen waar je plezier en voldoening uit haalt. En door dit soort voorzieningen kun je nieuwe mensen leren kennen. Dat is ook heel belangrijk. Ik hoop Marion zeker vaker te zien bij de inloop!"