Mahmoud Alsaleh is in maart 2022 naar Nederland gekomen en woont samen met zijn vrouw, 2 zonen en 1 dochter in Dinxperlo. Hij vertelt over zijn leven en zijn inburgering in Nederland.

 Mahmoud: “In Syrië hadden we een simpel en rustig leven. Als je werkt zoekt kun je makkelijk werk vinden. Je hoeft geen opleiding te hebben om met iets te kunnen beginnen. Ik heb allerlei soorten werk gedaan. Ik deed samen met mijn vrouw inpakwerk in een fabriek en ik werkte als cateraar voor feesten. Maar toen de oorlog begon werd alles anders.”

Mahmoud vluchtte met zijn gezin naar Nederland en is in juni 2022 met zijn inburgering gestart. Hij volgt 3 keer per week taalles en doet werkervaring op.

Horeca

Mahmoud volgde een cursus ‘Koken in de horeca’ bij het Graafschap College. Hier heeft hij zijn certificaat voor behaald. Nu doet hij 2 dagen per week werkervaring op bij Villa Ruimzicht in Doetinchem: “Hier observeer en leer ik. Het eten in Nederland is heel anders dan Arabisch eten. Ik ben heel blij met deze kans en probeer zoveel mogelijk te leren. Misschien kan ik ooit wel mijn eigen restaurant openen. Ik ga mijn best doen om succesvol te zijn.”

Dankbaar

Naast de taallessen en zijn werkervaringsplaats komt Mahmoud ook 1 keer per week naar Laborijn. Hier neemt hij, samen met andere inburgeraars, deel aan activiteiten waarbij op spelende wijs kennis wordt gemaakt met Nederland en de Nederlandse taal. Qamar is cultuurvertaler bij Laborijn en gekoppeld Mahmoud. Ze ziet hem elke week en helpt hem met bijvoorbeeld vertalen en afspraken maken. Mahmoud is heel blij met alle hulp: “Het voelt een beetje als familie. Alles wat ik wil zeggen kan ik makkelijk vertellen, omdat Qamar mijn moedertaal spreekt. En ik begrijp alles goed omdat Qamar het me uitlegt. Dat is heel fijn. Ik kan niet onder woorden brengen hoezeer ik de hulp waardeer. De liefde en steun die ik van het team van cultuurvertalers heb gekregen, hebben mij heel erg geholpen. Mijn toekomst was heel onzeker toen ik in Nederland kwam. Laborijn stond klaar om mij te ondersteunen.
Ik heb nu een beeld gekregen van mijn toekomst, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Toekomst

“Ik hoop een goede plek te vinden en een goed voorbeeld te zijn voor andere mensen. Ik wil graag wat terugdoen voor Nederland en Laborijn, voor iedereen die mij de kans heeft gegeven voor een nieuw leven. Het belangrijkste wat ik in Nederland heb gekregen is veiligheid. Daarom wil ik heel hard werken om wat terug te geven.”