Leefgeld

Als Oekraïense vluchteling in Nederland heeft u recht op leefgeld. Laborijn verstrekt het leefgeld voor de gemeenten Doetinchem en Aalten. Woont u als Oekraïense vluchteling in gemeente Doetinchem of Aalten? Dan kunt u bij Laborijn een aanvraag voor leefgeld doen.

De hoogte van het leefgeld

Het bedrag voor eten is afhankelijk van de grootte van uw gezin. Hoe meer mensen in uw gezin, hoe lager het bedrag per persoon. Het bedrag voor kleding en persoonlijke uitgaven is € 60,71 per persoon per maand. Wordt u particulier opgevangen, bijvoorbeeld door een gastgezin? Dan krijgt u ook een extra toelage voor wonen van € 80,91 per persoon per maand.

Grootte van gezin

Eetgeld

Kleding

Extra toelage bij particuliere opvang

1 of 2 personen

Volwassene of alleenstaande minderjarige:

€ 242,48

Minderjarige:

€ 200,65

€ 60,71

€ 60,71

€ 80,91

€ 80,91

3 personen

Volwassene:

€ 193,98

Minderjarige:

€ 160,64

€ 60,71

€ 60,71

€ 80,91

€ 80,91

4 of meer personen

Volwassene:
€ 169,74

Minderjarige:

€ 140,34

€ 60,71

€ 60,71

€ 80,91

€ 80,91

Werk en leefgeld

Als iemand van 18 jaar of ouder werkt of gaat werken wordt het leefgeld van het hele gezin stopgezet. Dit gebeurt ook als iemand van 18 jaar of ouder een uitkering ontvangt van de Nederlandse overheid, bijvoorbeeld de werkloosheidsuitkering of een uitkering voor arbeidsongeschiktheid.

Leefgeld aanvragen

Om een aanvraag te doen vult u een kort aanvraagformulier in.

U mag het ingevulde formulier e-mailen naar leefgeldoekraine@laborijn.nl of per post sturen naar:

Laborijn
Postbus 236
7000 AE Doetinchem
 

De aanvraag wordt in behandeling genomen zodra Laborijn een ingevuld aanvraagformulier inclusief een kopie van het identiteitsbewijs heeft ontvangen. 
 

Inschrijving BRP en een bankrekening openen

Voor het ontvangen van leefgeld is het nodig om u in te schrijven in de basisregistratie personen (BRP). Ook heeft u een bankrekening nodig.

Inschrijving BRP

Als u als Oekraïense vluchteling in Nederland verblijft moet u zich inschrijven in de basisregistratie personen (BRP). U krijgt dan een burgerservicenummer (BSN).
Kijk op de website van gemeente Doetinchem (als u in gemeente Doetinchem verblijft) of op de website van gemeente Aalten (als u in gemeente Aalten verblijft) voor meer informatie.

Bankrekening

Om leefgeld te kunnen ontvangen heeft u een eigen bankrekening nodig. Voor het openen van een bankrekening kunt u bij iedere bank in Nederland terecht. Op de website www.refugeehelp.nl onder het kopje ‘financiële zaken’ leest u meer over het openen van een rekening of het wisselen van contant geld. Meer informatie is ook te vinden op www.betaalvereniging.nl/oekraine/. Voor het openen van een bankrekening heeft u een burgerservicenummer (BSN) nodig.

Zolang u nog niet in het bezit bent van een bankrekening ontvangt u het leefgeld contant of op een prepaid moneycard.

Geef wijzigingen zo snel mogelijk aan ons door

Verandert uw situatie? Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Dit kan namelijk invloed hebben uw recht op het leefgeld. Denk daarbij aan de volgende wijzigingen:

  • u heeft een bankrekening geopend. Geef uw bankrekeningnummer aan ons door. Het leefgeld wordt dan maandelijks op uw bankrekening uitbetaald
  • u verblijft op een andere plek dan u bij ons heeft doorgegeven
  • u gaat aan het werk
  • uw gezinssamenstelling wijzigt

Geef de wijziging binnen 5 dagen nadat de wijziging zich voordoet aan ons door, maar uiterlijk aan het eind van de maand waarin de wijziging heeft plaatsgevonden. U kunt hiervoor het wijzigingsformulier gebruiken.

Neemt u contact met ons op wanneer u twijfelt of u een wijziging door moet geven.

Onze contactgegevens

Vraag en antwoord

Op de pagina ‘Vraag en antwoord’ geven we antwoord op vragen die u mogelijk heeft.

'Vraag en antwoord'