Voor de nieuw te bouwen locatie van Laborijn op het huidige terrein aan de Terborgseweg onderzoekt Laborijn de mogelijkheden voor toepassing van biobased bouwmateriaal*. Architectenbureau GAJ|VBW Architecten uit Arnhem, verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw, heeft hiervoor een perceelgrond ter beschikking gesteld. Hierop is vandaag hennep ingezaaid door Loonbedrijf Groot Zevert. Van de hennep wordt biobased bouwmateriaal gemaakt dat in de nieuwbouw wordt toegepast.

Algemeen directeur Jeroen Spruit: “Het gebruik van biobased bouwmateriaal sluit heel goed aan bij onze visie om een duurzaam en gastvrij pand te bouwen. Met de toepassing van dit bouwmateriaal draagt Laborijn een extra steentje bij aan een duurzame samenleving”. 

GAJ|VBW Architecten is een landelijk opererend architectenbureau en actief in de sociaal maatschappelijke sector. Architect Hugo Lenselink is verantwoordelijk voor het ontwerp van de nieuwbouw van Laborijn. “Duurzaam bouwen, circulariteit en biobased bouwen staat al jaren centraal bij onze ontwerpen. We hebben hier al veel ervaring mee opgedaan en denken dat dit ook voor de boeren in de Achterhoek een mooie kans biedt. Als architectenbureau zijn we zelf bezig met een proef naar duurzame geproduceerde bouwmaterialen die uit de regio komen. Zo hebben wij 1,5 hectare akkerbouwgrond tot onze beschikking waarmee we samen met de WUR (Wageningen University & Research) op zoek gaan naar goede toepassingen op het gebied van bouwmaterialen. Ook zijn we betrokken bij het regionale initiatief Samen Biobased Bouwen. Vandaag hebben we samen met Laborijn hennepvezel gezaaid op onze akker die gebruikt wordt als biobased bouwmateriaal”. 

* Biobased materialen vinden hun oorsprong in de natuur. Het zijn materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen zoals hout, vlas, hennep en stro. Biobased materialen groeien op korte termijn terug en zijn opnieuw te gebruiken in hun oorspronkelijke vorm, maar ook recyclebaar voor een ander doel of composteerbaar.

Foto: v.l.n.r. Kevin (Loonbedrijf Groot Zevert), Hugo Lenselink (GAJ|VBW Architecten), Niels Berendsen (Laborijn) en Jasper Jeuken (GAJ|VBW Architecten)