Sinds april 2021 is er voor bijna alle mensen met een doelgroep-indicatie uit de Participatiewet een nieuw uniform coachplan, waar actief mee gewerkt wordt, opgesteld door Laborijn. Jobcoaches Laborijn Heleen Helmers en Daniël Kloppenberg vertellen erover.

Ontstaan van het coachplan

Heleen: “Tijdens 1 van onze overleggen in januari 2020 viel het woord 'coachplan' opnieuw. Hier werd de wens om een uniforme, methodische werkwijze rondom het begeleiden van mensen met een doelgroep-indicatie uit de Participatiewet uitgesproken in plaats van de vroegere uitgebreide verslaglegging. Dit zodat de Participatiewet-klant zelf de regie kan nemen over zijn/haar eigen traject.  Samen met de jobcoach stelt de Participatiewet-klant doelen op. Vervolgens ontvangt de klant regelmatig e-mails met daarin de doelen beschreven. De klant wordt op deze manier deelgenoot en eigenaar van zijn/haar ontwikkeling.
Daniel: “We stelden onszelf als doel dat er voor iedere participant eind 2020 een uniform coachplan zou liggen. Leuk en ambitieus, maar waar begin je?  
We zijn met een enthousiaste groep collega’s aan de slag gegaan. Na verschillende sessies lag er vanuit eerder gebruikte formats één Excel-bestand. Maar al snel kwamen we tot de conclusie dat een Excel-bestand niet voldeed”.
 

Samenwerking met Dariuz

“Dariuz werd aangehaakt om de mogelijkheden te bespreken voor een 'levend document'. Vele prettige gesprekken en een duurzame samenwerking volgden. Samen hebben we een werkwijze in de omgeving van Dariuz ontwikkeld, waar informatie toegevoegd en gewijzigd kan worden, zonder dat er een nieuw document gemaakt moet worden”, vertelt Daniël. Heleen: “Dit betekent dat alle jobcoaches alleen nog maar hoeven aan- en bij te vullen. Het systeem is in staat om telkens een actueel rapport te produceren. Wij zijn heel trots op het product. Ook zijn we dankbaar voor de fijne samenwerking met Dariuz. Ze hebben ons een spiegel voorgehouden, maar vooral ook meegedacht in geweldige oplossingen”.

Coachplan voor alle participanten

Daniël: “Het is geweldig dat er nu voor vrijwel alle mensen met een doelgroep- indicatie uit de Participatiewet een coachplan ligt waar actief mee gewerkt wordt. Dat wat begon als een klein project van een aantal maanden en een Excel-bestand, is uitgegroeid tot een project van 14 maanden. “En we zijn nog niet klaar. We gaan door”, geeft Heleen aan.