Laborijn biedt beschut werk voor inwoners uit de gemeenten Aalten, Doetinchem en Oude IJsselstreek.

Beschut werk is bedoeld voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke of psychische beperking. Mensen die alleen kunnen werken in een ‘beschutte’ omgeving, onder aangepaste omstandigheden. Zij hebben begeleiding en aanpassing van hun werkplek nodig die een reguliere werkgever vaak niet zomaar kan bieden. Voor hen is werken bij Laborijn of via een detachering bij een werkgever waar Laborijn afspraken mee heeft gemaakt, een mogelijkheid*.

“Ik wil graag meer leren”

Laura Luimes, 36 jaar, heeft de indicatie beschut werk en is sinds 2021 bij Laborijn in dienst. Ze vertelt over haar ervaringen: “Sinds januari dit jaar werk ik bij Laborijn, in het Werkleercentrum in Aalten. Ik werkte vroeger bij Hameland en later bij Azora maar ik had meer begeleiding nodig. Via de gemeente Aalten ben ik bij Laborijn terecht gekomen.

Toen ik hier begon was het wel even wennen, dat vond ik wel spannend. Het productiewerk in de hal vind ik wel leuk maar ik wil graag meer leren en meer uitdaging. Daarom werk ik op donderdagmiddag ook in de kantine. Binnenkort ga ik stage lopen in het restaurant bij Laborijn in Doetinchem om ook te leren om broodjes te maken. Vanaf oktober gaan we hier in Aalten ook broodjes verkopen.

Ik heb al wel eens gekeken naar werk in de horeca maar dat is te hoog gegrepen voor mij. Te chaotisch en de tijden waarop je moet werken zijn vaak wisselend. Het werk hier in de kantine past beter bij mij. Hier leer ik nieuwe dingen maar is het niet zo chaotisch. Alleen soms in de pauzes wel, als iedereen tegelijk komt.”

De tekst gaat verder onder de foto.

“Ik ben blij met de begeleiding die ik hier krijg”

“Ik ben heel blij en trots dat ik nu een contract heb en niet meer afhankelijk ben van een uitkering. Dat geeft me rust. En ik heb leuke collega’s en word hier goed begeleid, daar ben ik ook blij mee. Er is een plan voor mij gemaakt om te kijken wat er bij me past. Als dit te weinig uitdaging heeft voor mij, gaan we op zoek naar iets anders.
Vanaf volgende week ga ik ook een training volgen, in assertiviteit. Ik ga leren om sneller om hulp te vragen en niet in de stress te schieten als ik iets niet weet. Dat wil ik omdat ik graag leuk werk wil doen zonder dat dat mij in de weg zit.“

*Voordat Laborijn een inwoner aan een beschutte werkplek kan helpen is er eerst een indicatie nodig. De inwoner kan zelf bij UWV om een beoordeling (laten) vragen. UWV beoordeelt vervolgens of de inwoner tot de doelgroep beschut werk hoort.

Klik hier voor meer informatie over beschut werk