“Als ik geen hulp had gehad zou ik nu op straat leven”

Bert heeft een verleden met alcoholverslaving. In 2022 is hij met een leerwerktraject gestart bij De Groenmakers. Onlangs is zijn contract verlengd. Bert vertelt over zijn verleden en hoe het nu met hem gaat.

Bert: “Ik kom uit een gezin van 4 kinderen, ik heb 1 broer en 2 zussen. Tijdens onze jeugd hadden onze ouders vaak ruzie, dat heeft veel impact gehad. We hebben 6,5 jaar in een internaat gewoond. Mijn broers en zussen wonen in een instelling, zij zijn het nooit te boven gekomen.”

“Ik ging veel drinken en verbraste al mijn spaargeld”

“Toen ik 22 was heb ik mijn vrouw leren kennen. Tot 6 jaar geleden ging dat goed, toen zijn we uit elkaar gegaan. Ik was zzp’er in de bouw en het eerste jaar na de scheiding ging ik gewoon door. Maar het tweede jaar deed ik niks meer. Ik ging veel drinken en verbraste al mijn spaargeld. Ik dacht dat ik mezelf wel zou redden maar uiteindelijk ben ik eraan onderdoor gegaan.
Bij mijn broer en zussen kon ik niet terecht maar er is me wel veel hulp aangeboden. Ik vond het alleen heel moeilijk om hulp aan te nemen. Ik betaalde, omdat ik schulden had, de huur niet meer en dreigde op straat te worden gezet. Ook kreeg ik ruzie in de buurt. Toen hebben de buurtcoach en de politie ingegrepen. Zo kwam ik bij Laborijn terecht en heb ik hulp gezocht bij Iriszorg. Ook ging ik toen dagelijks naar de Stadskamer. Daardoor kreeg ik weer ritme in mijn leven. Als ik geen hulp had gehad zou ik nu op straat leven.”

“Het bevalt mij hier heel goed, ik ben wel op mijn plek”

“Ik heb nog wel een paar keer een terugslag gehad maar het gaat nu een stuk beter. Ik drink nog wel maar zorg ervoor dat mijn werk er niet meer onder lijdt. In het voorjaar van 2022 ben ik bij De Groenmakers begonnen. Het bevalt mij hier heel goed, ik ben wel op mijn plek.”

“Als het even wat minder gaat hebben we wat meer contact”

Sharon is de jobcoach van Bert en vertelt: “Bert is een harde werker en sociaal. Hij zit in een ploeg met mensen die ook graag door willen werken, dat is een goede match. Het gaat nu heel goed. Ik check regelmatig bij Bert hoe het gaat. Als het even wat minder gaat dan hebben we wat meer contact.”

“Ik wil de rust houden die ik nu heb in mijn leven”

Bert: “Ik loop nu ook bij een psycholoog om het verleden te verwerken. Er zit nog veel oud zeer, door mijn jeugd en de scheiding. Daar leer ik over te praten. Uiteindelijk moet je het zelf doen maar zonder hulp had ik het niet gered. Ik wil Laborijn en Iriszorg hartstikke bedanken voor alle hulp. Ik ben ook wel trots op mezelf. Ik heb mijn schulden weggewerkt en heb mijn leven weer op de rit. Ik heb ook goed contact met mijn ex-vrouw en onze kinderen. Laatst zijn we met z’n vieren uit eten geweest, dat doen we ieder jaar. In de toekomst zou ik wel graag weer een keer een vriendin willen, alleen is ook maar alleen. En ik wil vooral de rust houden die ik nu heb in mijn leven.”