Match van de maand: Rustom en Klaassen Groep

Match van de maand: Rustom en Klaassen Groep

Iedere maand zet Laborijn een geslaagde ‘match’ op de arbeidsmarkt in de schijnwerpers. Deze maand is het de match tussen Rustom en Klaassen Groep.

Statushouder Rustom Negasi Msgun was in zijn eigen land stukadoor. Nadat hij bij Bouwmensen (een coöperatieve vereniging van bouw- en infra-opleidings­bedrijven) twee dagen proef had gedraaid, kreeg Laborijn de terugkoppeling dat hij gevoel had voor het vak. Laborijn heeft er toen voor gezorgd dat Rustom twee maanden op proef mee kon draaien bij een bouwproject van Klaassen Groep in Dinxperlo.

Invulling van SROI-verplichting
Klaassen bouwt onder meer huizen in opdracht van Sité Woningdiensten. Sité hanteert een SROI-verplichting in hun aanbesteding. Dit houdt in dat een bepaald percentage van de loonsom (minimaal 5%) geïnvesteerd moet worden in het bieden van werkplekken aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Daarin trekken zij samen op met het WSP (Werkgeversservicepunt Achterhoek). Sité geeft aan dat ook statushouders uiteraard meer dan welkom zijn bij de invulling van de SROI-verplichting. De stage van Rustom is daar een voorbeeld van.

Betaald aan het werk
Nu, twee maanden nadat Rustom met zijn stage is begonnen, gaat hij betaald aan het werk via MVO Solutions. MVO solutions neemt bedrijven, instellingen en overheden de zorg uit handen voor personeelsvraagstukken, die om een sociale en maatschappelijk verantwoorde invulling vragen. Zij werken samen met onder meer aannemers om de SROI-verplichting na te komen.

Het bouwproject waar Rustom nu aan meewerkt loopt tot aan de bouwvakvakantie, dan worden de woningen opgeleverd. Bij goed functioneren zal hij vervolgens doorstromen naar een nieuw te starten project van Sité in Doetinchem, waar hij hopelijk de komende jaren kan blijven werken.


V.l.n.r. Hester Visschers (re-integratieconsulent Laborijn), Rob Verkerk (directeur MVO Solutions), Bouke Vissers (uitvoerder bouw bij Klaassen Groep) en Rustom Ngasi Msgun.