Aangepaste dienstverlening voor zelfstandig ondernemers

Aangepaste dienstverlening voor zelfstandig ondernemers

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn meerdere regelingen van kracht waar je als zzp-er of MKB-er gebruik van kunt maken.

Komt u als ondernemer of zelfstandige (woonachtig in de gemeente Doetinchem, Oude IJsselstreek of Aalten) als gevolg van het coronavirus in de problemen? Bij ons kunt u een aanvraag indienen met betrekking tot de maatregelen inkomensondersteuning levensonderhoud en een lening voor bedrijfskapitaal.

Tijdelijke voorziening inkomensondersteuning levensonderhoud voor ondernemers waaronder ZZP’ers

Het kabinet stelt een tijdelijke, versoepelde regeling in om zelfstandig ondernemers, waaronder zzp-ers, te ondersteunen zodat zij hun bedrijf kunnen voortzetten. Zelfstandigen die voor 1 januari 2020 zijn gestart, kunnen voor een periode van 3 maanden, via een versnelde procedure, aanvullende inkomensondersteuning krijgen voor levensonderhoud. Deze vult het inkomen aan tot het sociaal minimum en hoeft niet te worden terugbetaald. De hoogte van de inkomensondersteuning is afhankelijk van het inkomen en de huishoudsamenstelling en bedraagt maximaal € 1500 per maand (netto). Er is in deze tijdelijke bijstandsregeling voor zelfstandig ondernemers geen sprake van een vermogens- of partnertoets.

Aanvraag indienen

Vul het aanvraagformulier hier online in (voor een snelle afwikkeling heeft dit de voorkeur).
U kunt het aanvraagformulier ook downloaden (klik hier) en per e-mail indienen.
Dit doet u door deze te e-mailen naar aanvraagcorona@laborijn.nl met als onderwerp 'Aanvraag tijdelijke voorziening corona-virus'.
Om uw aanvraag in behandeling te kunnen nemen dient u daarnaast de onderstaande informatie per e-mail aan te leveren:

  • een kopie van de voor- en achterkant van een geldig identiteitsbewijs (paspoort, identiteitskaart, geen rijbewijs)
  • een kopie van uw inschrijving bij de Kamer van Koophandel
  • een kopie/foto van de voorzijde van het bankpasje van uw privérekening

Indien u zich de afgelopen dagen al heeft gemeld, hoeft u geen actie te ondernemen maar wordt er contact met u opgenomen.

Voorschot

Ook wij zijn nog in afwachting van nadere uitwerking van deze tijdelijke regeling. Maar omdat wij ons voor kunnen stellen dat u het financieel erg moeilijk heeft op dit moment gaan wij per direct over op het verstrekken van voorschotten. Deze kunt u aanvragen door dit formulier in te vullen u hoeft dan geen nieuwe aanvraag in te dienen, wij verwerken dit automatisch en nemen contact met u op zodra er meer bekend is. Als u zich in de afgelopen dagen al bij ons heeft gemeld hoeft u dat nu niet opnieuw te doen.

Lening voor bedrijfskapitaal

Daarnaast is ondersteuning volgens deze tijdelijke regeling ook mogelijk in de vorm van een lening voor bedrijfskapitaal tot een bedrag van maximaal € 10.157,- , tegen een verlaagd rentepercentage. Wij wachten nog op nadere uitwerking door het Ministerie. Wij verwachten die begin volgende week aan te kunnen bieden.
Geeft u het bij het opsturen van het aanvraagformulier aan wanneer hierover geïnformeerd wilt worden. U kunt hiervoor later afzonderlijk een aanvraag indienen.

Contact

Heeft u vragen over de bovenstaande regelingen? Onze medewerkers beantwoorden uw vragen graag. Dit kan telefonisch via het nummer (0314) 654 654 of per e-mail via het e-mailadres aanvraagcorona@laborijn.nl. Wij zijn telefonisch te bereiken van maandag t/m vrijdag tussen 8.30 uur en 16.30 uur. Door bovenstaande maatregelen kan het zijn dat de wachttijden aan de telefoon langer zijn dan gebruikelijk. Wij vragen hiervoor uw begrip.

Overige maatregelen

De overheid helpt ondernemers die getroffen zijn door de coronacrisis. Er zijn meerdere regelingen van kracht waar je als zzp’er of mkb’er gebruik van kunt maken. De maatregelen zorgen ervoor dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen, bieden zelfstandigen een overbrugging en maken via versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden mogelijk dat geld in de bedrijven blijft.

Meer informatie

Raadpleeg de site van de Kamer van Koophandel voor een overzicht en uitleg van de bovenstaande mogelijkheden en bij wie u daarvoor moet zijn. Klik hier om naar de website te gaan. Of bekijk de website van de Rijksoverheid voor verdere informatie. Klik hier om naar de website te gaan.
Staat het antwoord op uw vraag er niet bij? Bel dan het landelijke adviesteam voor ondernemers via 0800 - 2117.
Actuele informatie over het virus is te vinden op de website van het RIVM.