Het loont om te investeren in mensen met een arbeidsbeperking, zo blijkt uit een maatschappelijke kosten-batenanalyse (MKBA)(externe link) die Cedris en Divosa recent hebben laten uitvoeren. De praktijk laat zien dat loonkostensubsidie* een succesvol instrument is. Een mooi voorbeeld hiervan is Dylan. Dylan en accountmanager Joris-Jan Janssen vertellen.

Dylan: “Begin 2020 ben ik met mijn opleiding ICT niveau 4 gestopt en zat eigenlijk een beetje vast. Ik sliep tot 12.00 uur ‘s middags en had niet echt een daginvulling. Het was een lastige periode, ik kreeg veel ruzie thuis en het ging gewoon even helemaal mis; zowel in m’n hoofd als in m’n sociale leven. Dat heeft ongeveer een half jaar geduurd. Ik kwam toen in contact met Laborijn en heb in eerste instantie in een re-integratietraject gezeten. Vanuit dat traject ben ik bij ICT Maatwerk (ontwikkelgerichte dagbesteding) terecht gekomen. Daar heb ik een hele fijne periode gehad en weer ritme opgebouwd. Op een gegeven moment was ik daar uitgeleerd en kwam Floor (re-integratieconsulent) met het project DGI.”

Joris-Jan: “Dylan is binnen het project DGI (afkorting voor doelgroepindicatie) in dienst gekomen bij Laborijn. In dit project bieden we inwoners met een arbeidsbeperking een dienstverband van maximaal 2 jaar binnen onze interne infrastructuur, waarin we hen ontwikkelen naar zo regulier mogelijk werk bij een werkgever.”

Dylan: “Ik heb toen een paar maanden in de hal bij Laborijn gewerkt. Wat ik daar leuk aan vond is dat ik heel veel verschillende mensen tegenkwam. Ik kwam in aanraking met mensen met allerlei achtergronden. Dat geeft je een perspectief op de maatschappij, dat vond ik interessant.”

Joris-Jan: “Dylan maakte een bepaalde indruk waar we enthousiast van werden. We zijn toen al snel op zoek gegaan naar een externe werkgever. Die vonden we en daar werd Dylan, met behoud van zijn dienstverband bij Laborijn, gedetacheerd.”

Dylan: “Dat was best een moeilijke periode voor mij, ik zat daar niet op mijn plek. Er was veel onduidelijkheid en hoe dingen geregeld werden en de werksfeer, dat paste niet bij mij. Uiteindelijk stopte het daar en kon ik gelukkig al snel bij Stravers** aan de slag.”

Joris-Jan: “Dylan is iemand die rust en structuur nodig heeft in zijn werk. Bij Stravers hebben we dat voor hem gevonden. Ze zochten hier iemand om met de UV-printer te gaan werken. Iemand met technisch inzicht waarbij het tempo wat minder belangrijk was. Dylan paste goed in dat plaatje en kreeg direct een dienstverband. Dylan is dus nu in dienst bij Stravers en Stravers ontvangt loonkostensubsidie van Laborijn.”

“Dylan: “Hier voelde het meteen heel anders. In het verleden ben ik regelmatig gepest maar hier ervaar ik dat gelukkig niet. Ik kan heel goed overweg met mijn leidinggevende, dat is echt fijn. We gaan zelfs buiten werktijd met elkaar om. Ik zit hier goed op m’n plek.“

Joris-Jan: “Uiteindelijk hebben we samen dit pad doorlopen en ben je nu, met wat hulp, bij een eindstation terecht gekomen dat goed past bij jou. Waar je je veilig, vertrouwd en comfortabel voelt. Dat is een zoektocht geweest maar is bij jou heel mooi gegaan vind ik, ondanks wat tegenslagen.”

Dylan: “Ik ben op zich tevreden ook over het proces dat ik heb doorlopen. Het was niet makkelijk maar zeker het feit dat ik voor nu het gevoel heb dat ik een plekje heb in de maatschappij, dat is voor mij heel waardevol.”

Joris-Jan: “En daar doen we het voor en staan we ook voor als Laborijn. Dat iedereen op een fijne, passende plek terecht komt. Mooi om te zien dat dit bij Dylan gelukt is!”

Dylan en Joris-Jan op de werkplek van Dylan

* Voor wie niet zelfstandig het minimumloon kan verdienen, kan een werkgever bij Laborijn loonkostensubsidie aanvragen. Laborijn vergoedt het verschil tussen loonwaarde en minimumloon, tot maximaal 70% van het wettelijk minimumloon. 

** Stravers Relatiegeschenken (externe link)is al 40 jaar een groothandel in promotionele artikelen. Ze beschikken over een eigen drukkerij waar ze met verschillende druktechnieken, zoals de UV-printer, werken. Stravers en Laborijn hebben al jarenlang een prettige samenwerking op het gebied van werk.